V této rubrice, najdete recepty profesionálních kuchařů a milovníků kuchyně.
Dnes vám představíme recept šéfkuchaře pražského hotelu Alchymist Tomáše Sysla.
Přejeme vám dobrou chuť!
Pečená jehněčí kotleta se zeleninovým nákypem, chřestem a artyčokem
Suroviny pro 2 osoby:
bio jehněčí hřbet
2 vejce
krajíc celozrnného chleba
mrkev
hrášek
chřest
artyčokové srdíčko
cherry rajčata
medvědí česnek
řeřicha
sůl, pepř a olivový olej
Připravíme si veškeré potřebné ingredience, skládající se z jehněčího hřbetu z liberecké biofarmy a především z pestrobarevné zeleniny. Žloutky oddělíme od bílků.
Uvařený artyčok oloupeme až na srdíčko. Uvařenou mrkev a tmavý celozrnný chléb nakrájíme na kostičky, medvědí česnek na proužky. Horní část spařeného chřestu si ponecháme na později, spodní část nakrájíme na menší kousky.
Nakrájenou mrkev, hrášek, chléb a chřest smícháme v misce s jedním žloutkem. Ze dvou bílků vyšleháme sníh a přidáme k zelenině. Osolíme špetkou soli.
Základ zeleninového nákypu klademe na potravinářskou fólii, díky které vytvoříme z hmoty váleček, jež necháme 12 minut vařit ve vodní lázni.
Do rozehřáté pánve s olivovým olejem vložíme na tři minuty dvě větvičky rozmarýnu, stroužek česneku a jehněčí hřbet. Trochu osolíme a opepříme. Šťáva v mase se zatáhne a po obou stranách maso získá zlatavou barvu. Poté maso dáme do konvektomatu na 12 minut při 180°C
Na jiné pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém necháme ohřát horní části chřestu, artyčokové srdíčko, cherry rajčátka a medvědí česnek.
Již hotové maso vyndáme z konvektomatu a překrojíme na dvě části. Z uvařeného válečku zeleninového nákypu ukrojíme větší špalíček
Na špalíček nákypu dáme artyčokové srdíčko, opřeme o něj i dvě kotletky jehněčího. Kolem klademe chřest a rajčátka. Dozdobíme dvěma celými lístky medvědího česneku a trochou řeřichy, celé zakápneme olivovým olejem.